Mama van…

Momlife@Hakendover

Gebak en zandkoekjes
DIY

At that time of year

Happy, merry, holly, jolly season’s greetings here
I’m wondering what your family does at that time of year

Dat zingt Olaf in ‘Olaf’s Frozen Adventure’. Een kortfilm die hier trouwens heel hard in de smaak valt. (We hebben al zeker 10 keer naar de ‘pipicesjes’ gekeken.) Hebben wij traditions? Ja! Oudjaar is bij ons bakdag! Dan bakken we zandkoekjes en biscuits.

Zandkoekjes

De zandkoekjes bakken we om met Nieuwjaar te geven aan alle oma’s, opa’s, meters, peters en overgrootouders. Want wat smaakt er beter dan zelf gemaakte koekjes?

Het recept is heel eenvoudig:

  • 200 gram bloem (niet zelfrijzend)
  • 125 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker waarvan 20 gram vanillesuiker
  • 1 ei
  • + 2 eetlepels cacaopoeder voor chocoladekoekjes

Werkwijze:

  • Meng de bloem en suiker onder elkaar. Meng het ei eronder. Doe er tot slot de boter bij, in kleine stukken. En kneden maar. (Lekker sticky). Dan even in de frigo.
  • Het deeg uitrollen en nog bloem toevoegen tot het niet meer plakt.
  • Vormpjes uitsteken.
  • Koekjes op een bakplaat of rooster met bakpapier en 10 à 12 minuten afbakken op 180° hete lucht.
  • Laten afkoelen en klaar!

Biscuits

Verder bak ik ook ‘ne gâteau’ voor het nieuwjaarsfeest bij Bompa. Ik maakte die altijd met slagroom, maar dit jaar wilde ik er ook een maken met chocolade crème au beurre zoals mémé dat altijd deed.

Werkwijze:

De biscuits maak in met de mix ‘Sponge cake’ van Aveve.

  • Voor de ronde biscuit werk ik met 400 gram mix, 5 eieren (ipv. 6), 40 ml water.
  • De langwerpige is 200 gram mix, 3 eieren en 20 ml water (zoals het standaardrecept voorschrijft)

Alles in de keukenrobot, dan 10 minuten kloppen. Vervolgens in de vorm doen en bakken in de heteluchtoven volgens de instructies van de mix.

Afwerking ronde biscuit met slagroom:

  • Eerst doormidden snijden en confituur tussensmeren.
  • Vervolgens maak ik de slagroom: 500 ml volle room + 3 dikke eetlepels bloemsuiker, kloppen in de keukenrobot. (Let op: niet te lang of je hebt boter)
  • Eerst doe ik slagroom op de rand zodat ik de taart als een wiel door de hagelslag kan rollen.
  • Dan slagroom op de bovenkant en versieren met fruit. Dit jaar kozen we voor kiwi, druifjes en frambozen.
  • Klaar!

Afwerking langwerpige biscuit met crème au beurre: 

  • Eerst maakte in de crème au beurre. Dat had ik nog nooit gedaan, dus vond ik best spannend. Ik vertrok van het recept van Jeroen Meus waarop ik meteen wat improviseerde. Ik werkte met 350 gram boter, 250 gram bloemsuiker en 2 eetlepels cacaopoeder. Zoals het recept voorschrijft was mijn boter echt mals genoeg (want ik wilde geen korrelige crème au beurre). Daarom legde ik de boter een tijdje op de grond (-> vloerverwarmig: check!) Alles in de keukenrobot en kloppen maar.
  • Daarna sneed ik de biscuit doormidden en smeerde er een laag crème au beurre tussen.
  • Vervolgens heel de buitenkant vol crème au beurre, die ik afwerkte met chocovlokken van Kwatta.
  • Klaar!

Dit alles bakken, duurt altijd langer dan ik denk. Maar het is zooo de moeite waard om de familie te zien genieten van ‘mijn baksels’.

Gebak en zandkoekjes

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *